Getuigenis Ilse Rubbrecht - Statisticus - Nationale en regionale rekeningen en conjunctuur

 

Op zoek zijnde naar een job met doorgroeimogelijkheden postuleerde ik als economiste bij de Nationale Bank.

De werkervaring die ik in vorige jobs opbouwde in het domein van de arbeidsmarkteconomie (onderzoek/beleidswerk) kan ik benutten en uitbouwen in mijn huidige functie bij het departement Algemene statistiek van de Bank.

Als verantwoordelijke voor de berekening van de loonkosten binnen de Belgische economie, volg je de evoluties binnen de arbeidsmarkt nauw op. Je zit als het ware met je neus op de recentste ontwikkelingen. Met de huidige turbulente economische situatie, is dit zeer boeiend. Bovendien vormen de statistieken de grondslag waarop beleidsmakers zich baseren. Op die manier krijgt je werk een niet onbelangrijke maatschappelijke betekenis.

Het berekenen van arbeidsmarktdata gaat gepaard met analyses, zodat evoluties verklaard kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk het arbeidsmarktplaatje geïntegreerd te krijgen in het totale beeld van de economie. Dit vergt samenwerking met andere mensen binnen de Bank.

Tussentijds ben je steeds op zoek naar andere methodologieën om je werkmethode aan te passen aan nieuwe beleidsmaatregelen, nieuwe wetgeving en nieuwe richtlijnen op Europees niveau. Op die manier garanderen we zo accuraat mogelijke cijfers en maken we een vergelijking met andere Europese landen mogelijk.

De arbeidsmarkt is een uitermate boeiende werkmaterie.

De Nationale Bank als werkgever biedt aan haar personeel tal van voordelen los van het financiële aspect. Er is bv een mediatheek waar boeken en dvd's kunnen ontleend worden. De Bank biedt ook diverse opleidingsmogelijkheden. Af en toe worden sandwich-causerieën georganiseerd rond relevante werkthema's. Op die manier kan je jezelf blijven bijscholen en je loopbaan in een bepaalde richting laten evolueren.

 
Lees alle getuigenissen
Ilse Rubbrecht