Getuigenis Jef Boeckx - Econoom-econometrist - Analyse & Research groep

 

Toen ik vijf jaar geleden een job als econoom bij het departement Studiën aangeboden kreeg, twijfelde ik als pas afgestudeerde licentiaat economische wetenschappen niet lang. Dit leek immers een uitgelezen kans om droge theorieën aan het werk te zetten in een beleidsgerichte omgeving. Bovendien kreeg ik na een jaartje werken de kans om de éénjarige MPhil in Economics aan de University of Cambridge te volgen en nadien m'n werk in de groep "Monetair beleid en prijzen" voort te zetten.

Daar bereid ik samen met collega's de maandelijkse briefing voor de Gouverneur omtrent de monetairebeleidsbeslissingen van de Raad van Bestuur van de ECB voor. We bekijken een brede waaier aan macro-economische en financiële indicatoren om een goed gemotiveerd advies te kunnen geven tijdens de briefing. Daar krijgen we ook feedback van de beleidsmakers en kunnen we opnieuw aan de slag om de volgende vergadering voor te bereiden.

Naast dit analysewerk, doe ik ook beleidsgericht onderzoekswerk. Doorgaans samen met collega's verdiepen we ons dan in een actueel thema of onderzoeksvraag. Dat werk mondt vaak uit in publicaties van de Bank, presentaties op conferenties of publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. Zo leverde ik al werk rond de groei- en inflatieverschillen in het eurogebied, de inflatie-opstoot die België in 2008 kende en alternatieve methodes om de rentebeslissingen van centrale banken te modelleren. Op die manier blijf ik op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en technieken in het snel evoluerende studiedomein van de macro-economie, iets dat méér dan nodig is nu de Great Moderation echt ten einde lijkt!

 
Lees alle getuigenissen
Jef Boeckx