Mélissa Kasongo Kashama

Mélissa Kasongo Kashama

Mélissa Kasongo Kashama - Econome

De groep waartoe ik behoor ("Monetair beleid") bereidt de briefingnota's voor waarmee de gouverneur kan deelnemen aan de monetairbeleidsbeslissingen van de Raad van Bestuur van de ECB.

Met een masterdiploma economische wetenschappen op zak en na enkele maanden ervaring in de financiële sector voor particulieren, wilde ik in een instelling werken die de economische problemen in Europa mee helpt aan te pakken.

De functie van econoom bij het departement Studiën komt volledig aan dat doel tegemoet. De groep waartoe ik behoor ("Monetair beleid") bereidt immers de briefingnota's voor waarmee de gouverneur kan deelnemen aan de monetairbeleidsbeslissingen van de Raad van Bestuur van de ECB.  Bovendien werken wij mee aan het formuleren van aanbevelingen in enkele expertencomités van het Eurosysteem en op internationaal vlak (bij de OESO of  de BIB bijvoorbeeld). Deze activiteiten tot ondersteuning van het monetair beleid zijn gebaseerd op economische analyse en onderzoek. Tegelijk kunnen wij dankzij de publicaties van de Bank en andere presentaties het beleid en de standpunten van het Eurosysteem bij een breder publiek toelichten. Zo kreeg ik al in mijn eerste werkjaar de kans om een artikel te schrijven voor het economisch tijdschrift van de Bank over alle mogelijke facetten van een negatieve rente voor de depositofaciliteit bij het Eurosysteem. Kortom, het werk is zeer gevarieerd en dompelt ons letterlijk midden in de economische en financiële actualiteit onder.

De werkomgeving is aangenaam en stimulerend, onder meer door de internationale dimensie ervan. De Bank biedt eveneens tal van opleidingsmogelijkheden, zowel binnen- als buitenshuis.  Zo volg ik binnenshuis bijvoorbeeld wekelijks avondlessen Nederlands. Daarnaast kreeg ik in de zomer de kans een week lang een cursus over momentaire transacties te volgen bij de Bank of England.