1. De Nationale Bank van België spreekt mij aan als werkgever maar momenteel is er geen vacature die bij mij past. Wat kan ik doen?
  2. Kan ik ook spontaan solliciteren?
  3. Hoe verloopt een sollicitatieprocedure?
  4. Hoe ziet het loonpakket van de Nationale Bank van België er uit?
  5. Heb ik de mogelijkheid bij de Nationale Bank van België om (bijkomende) opleidingen te volgen?
  6. Hoe wordt mijn startloon bepaald?
  7. Kan ik voor meerdere vacatures tegelijkertijd solliciteren?
  8. Als ik niet weerhouden word voor een vacature, kan ik dan op een reservelijst komen? Hoe werkt dit?
  9. Wie kan ik contacteren bij vragen?
  10. Waar kan ik de NBB vinden?
  11. Kan ik stage lopen bij de NBB?
  12. Zijn de medewerkers van de Nationale Bank van België ambtenaren?

 

De Nationale Bank van België spreekt mij aan als werkgever maar momenteel is er geen vacature die bij mij past. Wat kan ik doen?

Schrijf je alvast in op onze jobalert. Je geeft hier je e-mailadres in en je duidt er je interessegebieden aan. Wanneer we een vacature posten in jouw interessegebied word je hiervan automatisch op de hoogte gebracht via mail.

Je kan ons ook volgen op sociale media (LinkedIn, Twitter) – zo leer je ons intussen ook beter kennen.

Kan ik ook spontaan solliciteren?

Als Nationale Bank van België verwerken we op dit moment enkel sollicitaties op gepubliceerde vacatures. Indien er op dit ogenblik geen vacature is waarop je wenst te solliciteren, maar je toch geïnteresseerd bent in de Nationale Bank van België als werkgever, kan je je altijd inschrijven op onze jobalert (+ zie hierboven) en ons volgen op sociale media.

Hoe verloopt een sollicitatieprocedure?

De standaardprocedure* voor vaste werknemers bestaat uit volgende stappen:

  1. Bevestigingsmail
    Na het versturen van je sollicitatie ontvang je meteen een ontvangstbevestiging per e-mail. 
  2. Screening van CV en motivatiebrief
    De collega’s van HR doen een eerste screening van je CV en motivatiebrief op basis van de gevraagde competenties in de vacaturetekst. 
    In dit stadium kan je telefonisch gecontacteerd worden door een van onze HR-medewerkers voor een eerste toetsing (bv. testen van de talenkennis).
  3. Online testen
    Als je voldoet aan de opgegeven voorwaarden, word je uitgenodigd om online testen te doen. Deze bestaan uit cognitieve testen (abstract, verbaal en numeriek) en nemen gemiddeld 45 minuten in beslag. Deze testen kun je gewoon thuis uitvoeren.
  4. Kennismakingsgesprek/eerste interview
    De aanwervende dienst zal op basis van de resultaten van de online testen, samen met een grondige analyse van je CV en motivatiebrief bepalen of je al dan niet wordt uitgenodigd voor een eerste interview. Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Zo besteden we onder meer aandacht aan jouw vaardigheden, relevante ervaring, potentieel en motivatie voor de functie. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter of HR Business partner.
  5. Assessment
    Als wij dit kennismakingsgesprek als positief ervaren, zal je worden uitgenodigd voor een assessment. Het assessment wordt georganiseerd door een externe partner van de Nationale Bank en duurt een volledige dag. Hierbij worden vooraf bepaalde competenties getest. Tijdens zo een assessment kan het zijn dat je moet deelnemen aan een rollenspel, een postvakoefening, een competentiegericht selectie-interview, een persoonlijkheidsvragenlijst… 
  6. Finaal gesprek
    Afhankelijk van het niveau van de functie en het resterende aantal overblijvende kandidaten kan er nog een finaal gesprek volgen met een verantwoordelijke directeur en/of een ander (senior) teamlid, samen met een of meerdere vertegenwoordigers van HR.
  7. Arbeidsvoorwaarden
    Als wij vinden dat jij de juiste persoon bent voor deze functie, zullen we je zo snel mogelijk contacteren en je een loonvoorstel opsturen, samen met een overzicht van onze arbeidsvoorwaarden.
  8. Contract en start bij de Nationale Bank van België
    Na het ondertekenen van het contract heten we je van harte welkom bij de NBB! Dit doen we met een onthaalmoment op je eerste werkdag en een introductieprogramma voor nieuwkomers, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Je zal ook een peter of meter krijgen die je de eerste dagen/maanden op sleeptouw neemt in de Bank. 

* Per vacature kan hiervan worden afgeweken. Zo kan het soms zijn dat er een schriftelijk of praktische proef wordt gevraagd.

Voor tijdelijke werknemers is de procedure korter en bestaat zij uit:

  1. Screening van CV en motivatiebrief
    De collega’s van HR doen een eerste screening van je CV en motivatiebrief op basis van de gevraagde competenties in de vacaturetekst. 
    In dit stadium kan je telefonisch gecontacteerd worden door een van onze HR-medewerkers voor een eerste toetsing (bv. testen van de talenkennis).
  2. Kennismakingsgespek/selectieinterview
    De aanwervende dienst of de hiring manager zal op basis van je CV en motivatiebrief bepalen of je al dan niet wordt uitgenodigd voor een interview. Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Zo zal onder meer aandacht besteed worden aan jouw vaardigheden, relevante ervaring, potentieel en motivatie voor de functie. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter of HR Business partner.
  3. Arbeidsvoorwaarden
    Als wij vinden dat jij de juiste persoon bent voor deze functie, zullen we je zo snel mogelijk contacteren en je een loonvoorstel opmaken.
  4. Contract en start bij de Nationale Bank van België
    Na het ondertekenen van het contract heten we je van harte welkom bij de NBB! Dit doen we met een onthaalmoment op je eerste werkdag en een introductieprogramma voor nieuwkomers, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Je zal onder andere ook een peter of meter krijgen die je de eerste dagen op sleeptouw neemt in de Bank. 

Elke sollicitant is een potentiële nieuwe collega. In onze zoektocht naar geschikte kandidaten nemen we elke sollicitatie dan ook ernstig. Hoewel wij kort op de bal spelen, heeft het vinden van de geschikte medewerkers die aansluiten bij de gevraagde competenties én onze bedrijfscultuur voorrang op de snelheid van de procedure. We zien elke aanwerving bij de Nationale Bank van België immers als een engagement op lange termijn. 

Hoe ziet het loonpakket van de Nationale Bank van België er uit?

De Nationale Bank van België voorziet een competitief salaris, vergelijkbaar met dat van de banksector. Wil je hier meer over weten? Op deze pagina lichten we dit volledig toe. 

Heb ik de mogelijkheid bij de Nationale Bank van België om (bijkomende) opleidingen te volgen?

De Nationale Bank van België besteedt veel aandacht aan de ontwikkelingsmogelijkheden van haar medewerkers. We bieden je de ruimte om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Permanente opleiding loopt als een rode draad door je carrière.

Via onze afdeling Training & Development kun je allerlei opleidingen volgen: algemeen of specifiek, inhoudelijk of persoonlijk, en standaard of op maat. Dit zowel intern als extern en zelfs in een internationale context.

We nemen het welzijn van elke medewerker ter harte. We beschikken over een eigen dienst voor preventie en bescherming op het werk incl. medische dienst. We voorzien diverse ontspanningsmogelijkheden (sportclub, fitnessruimte, tafeltennis, mediatheek…) en hebben ook aandacht voor ergonomie.

Hoe wordt mijn startloon bepaald?

Je startloon wordt bepaald volgens je diploma en het aantal jaren relevante ervaring.

Kan ik voor meerdere vacatures tegelijkertijd solliciteren?

Ja, dat kan.

Als ik niet geselecteerd word voor een vacature, kan ik dan op een reservelijst komen? Hoe werkt dit?

Als je de volledige sollicitatieprocedure doorlopen hebt, kan de Nationale Bank van België beslissen om je op te nemen in een wervingsreserve. Deze is twee jaar geldig. Afhankelijk van het gezochte profiel voor een bepaalde vacature nemen wij contact met je op om af te toetsen of je geïnteresseerd bent voor de desbetreffende functie. Dat kan voor eenzelfde functie zijn als deze waarvoor je oorspronkelijk had gesolliciteerd, maar evengoed voor een nieuwe functie waarvan wij denken dat deze nauw aansluit bij jouw competenties. Uiteraard beslis je zelf of je hiervoor geïnteresseerd bent of niet. Onze doelstelling is steeds om een engagement op lange termijn aan te gaan.

Wie kan ik contacteren bij vragen?

Voor algemene vragen over vacatures, loonsvoorwaarden, aanwervingsprocedure… kan je ons steeds contacteren op onze algemene contactpagina of via jobs@nbb.be.

Heb je een vraag over een specifieke functie of aanwervingsprocedure, dan kan je steeds terecht bij de verantwoordelijke HR-account officer. Zijn/haar contactgegevens staan steeds bij de vacature vermeld.

Waar kan ik de NBB vinden?

Je vindt ons in het centrum van Brussel, op wandelafstand van het Centraal Station. We zijn dan ook zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Voor sollicitatiegesprekken meld je je aan bij de balie aan de Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel. We zullen dit steeds ook meegeven bij je uitnodiging.

Kan ik stage lopen bij de NBB?

Dat kan. Beschikbare stageplaatsen worden steeds gepubliceerd op de jobsite van de Nationale Bank van België. 

Stageplaatsen zijn, behalve voor actuarissen, steeds onbezoldigd. We bieden wel een vergoeding voor verplaatsingskosten en voorzien een gratis warme maaltijd onder de middag in ons bedrijfsrestaurant.

Zijn de medewerkers van de Nationale Bank van België ambtenaren?

Ondanks het feit dat de Belgische Staat 50% van de aandelen van de Nationale Bank van België bezit, is de Nationale Bank van België een naamloze vennootschap (nv) en hebben de medewerkers geen ambtenarenstatuut, wel een bediendencontract.

 

Heb je
nog vragen 
voor ons?

 

  jobs@nbb.be